NPO
NTR

De zoektocht houdt op bij Grietje. De vader van Jacques vonden we niet en verder terug komen we niet via genealogisch onderzoek. Kwam hij uit Afrika? En zo ja, waar vandaan kwam hij dan? Roué wilt hier achter komen via een DNA test. Dat is vrij snel geregeld. In de VS, waar dit soort DNA onderzoek ‘big business’ is, zijn er verschillende commerciële bedrijven die erin gespecialiseerd zijn. Eén daarvan is African Ancestry.

 

Het kost wel wat: voor één test, voor ofwel de vaderlijke of de moederlijke stamlijn betaal je $300. Roué bestelt via internet bij African Ancestry het DNA-pakket, en krijgt het binnen twee weken via de post opgestuurd. Het belangrijkste onderdeel van het pakket is grappig genoeg een grote wattenstaaf, waarmee hij volgens de instructies langs de binnenkant van zijn wang moet schrapen. Dat levert genoeg genetisch materiaal op voor het onderzoek in het laboratorium van African Ancestry. Hij volgt de instructies, stuurt de wattenstaaf in een gesealed zakje terug en wacht met spanning de uitslag af.

 

Op het kantoor van dr. Rick Kittles in Chicago krijgt Roué de uitslag van zijn DNA test. Dr. Kittles is een Afro-Amerkaanse geneticus en medeoprichter van African Ancestry, een bedrijf dat zich bezig houdt met DNA onderzoek voor mensen met Afrikaanse roots. Het onderzoek dat zij doen heeft een aantal belangrijke beperkingen. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om aan te geven hoeveel generaties terug de resultaten gaan, of over welke tijd het gaat. Een volk dat nu in een bepaald land in Afrika woont, kan eeuwen geleden door volksmigraties, heel ergens anders geleefd hebben.

 

Verder kan dit soort onderzoek enkel de patriarchale of matriarchale lijnen volgen, dus van vader op vader op vader enz., of van moeder op moeder op moeder enz. Over alles wat daartussen zit, talloze andere voorouders, kan niets gezegd worden. De informatie die DNA onderzoek over de voorouders oplevert is dus beperkt. Maar voor mensen die weten dat ze Afrikaanse roots hebben, maar daar door de slavernij verder weinig tot niets van weten, is enige aanduiding al heel wat.

 

Roué heeft zich laten testen op zijn vaderlijke lijn. Dr. Kittles zit tegenover hem aan zijn bureau. Hij bekijkt documenten met de resultaten van Roué’s test:

“Congratiulations, je voorouders komen uit Ghana.”

“Oh,”, reageert Roué, “wow!”

Het resultaat was enigszins te verwachten aangezien dat het land is waar Nederlandse slavenhandelaren de meeste slaven kochten.

“We kunnen zien van welk volk je voorouders kwamen: the Ashanti people.”

Roué krijgt van dr. Kittles een certificaat met daarop nogmaals de resultaten van de test. Het heeft iets van een diploma. Roué is voor dit onderdeel geslaagd en vervolgt zijn zoektocht. Hij vertrekt naar Afrika in het T-shirt dat hij ook van African Ancestry kreeg, met daarop: Ghana.