NPO
NTR

 

“We hadden de geboorteakte van mijn grootvader Evert Verveer uit 1884 gevonden in de Burgerlijke Stand. Diens vader vonden we ook: Isaak Nico Verveer. Maar we wisten nog weinig van ze. En wie was dan weer de vader van Isaak? We moesten verder zoeken, als detectives.”

 

De volgende stap in de zoektocht brengt ons naar de Volkstelling Suriname van 1921. In deze volkstelling staan alle in 1921 in Suriname wonende mensen op adres bij elkaar. We zoeken naar Isaak in de volkstelling in het Nationaal Archief in Den Haag. Isaak vinden we niet, misschien was hij toen al overleden. Zij zoon Evert vinden we wel.

 

In de volkstelling staat vermeld dat Evert Verveer in 1921 woonde op Saramaccastraat 61, als hoofd van het gezin. Hij was geboren te Paramaribo, was Evangelisch (EBG) van geloof en werkte als ziekenoppasser in militair hospitaal. Er staat verder niets over zijn vader Isaak.

 

Naast Evert vonden we in de volkstelling:

 

Julius Richard Verveer: geboren Rust en Werk, Beneden Cottica op 29 december 1875, was landbouwer te Boven Suriname. Hij werd erkend door vader Isaak Nicolaas Verveer bij het huwelijk met Margaretha Francina Mijnzen op 21 november 1906.

 

Johannis Jonas Verveer, geboren Ponthieu, district Matappica 31 mei 1870, landbouwer, woonde in 1921 te Boven Suriname. Hij werd eveneens erkend op 21 november 1906 door zijn vader Isaak Nicolaas Verveer.

 

Beiden waren ook in 1906 erkend door hun vader Isaak. Dit waren dus de broers van Evert. Aangezien de jongste van deze broers, Johannis, in 1870 was geboren, kunnen we ervan uit gaan dat hun vader Isaak vóór 1863 was geboren, vóór de afschaffing van de slavernij. Hij is dus hoogstwaarschijnlijk als slaaf geboren!

 

Verder vonden we:

 

Matthijs Hermanus Verveer, geboren Barbados 5 oktober 1858 en zijn oudere broer Henri Willington  Verveer, geboren Barbados 21 december 1853.

 

Deze twee heren waren misschien wel de broers van Isaak. Ze waren in ieder geval ook vóór 1863 geboren, en wel te Barbados. Misschien is Isaak daar dan ook geboren. Maar wat en waar is Barbados, het Caribische eiland Barbados, of misschien wel een plantage in Suriname die zo heette?