NPO
NTR


Op de bijeenkomst van de Stichting voor Surinaamse Genealogie heerst tijdens de lunchpauze een gezellige drukte. Er is net een lezing afgelopen. Mensen staan in de rij voor de broodjes kouseband, roti of baka bana, maar kunnen eigenlijk niet wachten om elkaar de ondervragen en hun bevindingen te delen. “Kent u misschien…? ”, “Weet u wellicht waar…?” of “Is dit mogelijk familie…?” Dit soort bijeenkomsten, konmakandras, vinden regelmatig plaats in zowel Nederland als Suriname, en alle aanwezigen houden zich op één of andere manier bezig met de zoektocht naar de voorouders. Het zijn Surinamers, of Nederlanders, op zoek naar hun roots in Suriname. Dit is de plek waar Roué Verveer voor de televisieserie De Slavernij zijn eigen zoektocht start.


Roué spreekt hier en daar wat mensen en stelt hen de vraag hoe hij de zoektocht het beste aan kan pakken. Zij vertellen hem over hun eigen onderzoek en bevindingen. “Soms loop je vast en kom niet verder dan een overgrootvader, maar soms kun je heel ver terug komen, tot diep in de slavernij.” Het wordt duidelijk dat genealogisch onderzoek een uitgebreid en tijdrovend proces kan zijn. Makkelijker is DNA onderzoek. “Daarmee is het zelfs mogelijk om erachter te komen uit welk gebied en van welk volk in Afrika je voorouders kwamen. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan, en het zegt niets over je voorouders in Suriname. De zoektocht begint eigenlijk altijd bij je familie. Vraag het vooral aan je oude tantes!” [link: zelf op zoek, stap 1].


Wat Roué weet van zijn familiegeschiedenis komt vooral van zijn moeder Marianne en van haar kant van de familie. Roué: “Die mensen heb ik nog gekend. Het was ook een hechte familie. Mijn vader René was meer een man op zichzelf, en had niet veel contact met zijn familie. Geen ruzie, gewoon weinig contact. Ik heb nog foto’s van mijn vader, strak in pak, haar gestraight, een echte mooie boy.”


René Verveer


Voor de serie kozen we ervoor om het onderzoek enigszins te beperken. We volgen daarom zijn vaderlijke lijn, van vader op vader op vader enz. Het is de stamlijn van de achternaam Verveer. De stamlijn van Roué’s moeder zou ons naar Java leiden, niet naar de Surinaamse slavernij. “Mijn moeder is gedeeltelijk Javaans, een donkere vrouw met ‘glad’ haar. Mijn vader, die in 2006 overleed, was een zwarte man, een creool.”


Evert Verveer


Lize Hildenberg


In Suriname bezoekt Roué zijn moeder en vraagt haar wat zij weet over de familie van zijn vader. Ze heeft het één ander nagevraagd bij Roué’s tantes, zodat ze hem op weg kan helpen. Ze vertelt hem over de grootouders die hij nooit heeft gekend: “Je grootvader was Evert Charles Verveer. Je grootmoeder was Lize Petronella Cornelia Hildenberg. Evert Verveer is 1884 is geboren. Hij was al ouder toen hij jouw vader kreeg.”


Stap 2 vanaf 18 september