NPO
NTR


De zoektocht naar je ‘roots’ kan zowel heel bevredigend als heel frustrerend zijn. Je gaat eigenlijk als een soort detective te werk. Je spreekt mensen en bekijkt documenten, let op de details en probeert de puzzel in elkaar te zetten. Soms loop je vast en moet je geduldig verder. Soms kom je ergens achter waar je misschien eigenlijk helemaal niet achter had willen komen. Soms vind je gegevens die je verder helpen, of vind je een voorouder en voelt het alsof je een schat hebt gevonden. De zoektocht naar je ‘roots’ is de zoektocht naar kennis over jezelf en je familieverleden. Elk stukje informatie helpt.


Familie
De zoektocht begint altijd bij je eigen familie. Misschien zijn er in de familie nog verhalen over groot- en overgrootouders. Ze kunnen informatie bieden die tijdens de zoektocht heel goed van pas kunnen komen. Waar woonde iemand? Wat had iemand voor beroep? Was iemand meerdere malen getrouwd? In ieder geval zijn de geboortedata (en eventueel sterfdata) van je ouders en grootouders belangrijk om je op weg te helpen.


Misschien zijn er nog documenten of foto’s in de familie. Foto’s zijn ideaal om een beter beeld te krijgen van een voorouder en diens verleden, maar kunnen soms ook net dat essentiële stukje informatie bevatten die je verder helpt. Documenten zoals geboorteakten of huwelijksboekjes zijn heel waardevol.


Jacobine Huisken vond deze foto (daguerrotype) tussen haar familiespullen. Het bleek de oudst bekendste foto uit Suriname (1846!).


Systeem
Bewaar alle documenten goed en noteer alle informatie die je vind. Hoe verder terug je komt, hoe groter de stamboom wordt, hoe meer informatie je verzamelt. Het is helpt om dit overzichtelijk te houden, en om een systeem te hanteren. Voor het vastleggen van de gegevens over geboorte, doop, huwelijk en overlijden en de onderlinge familierelaties zijn diverse computerprogramma’s in de handel. Het meest gebruikte programma is Aldfaer (gratis te downloaden via www.aldfaer.net).

 


Hulp
Het is natuurlijk ook mogelijk om hulp in te roepen van gespecialiseerde organisaties. Het Centraal Bureau Genealogie (CBG) in Den Haag is de landelijke organisatie voor stamboomonderzoek. Je kunt er terecht met vragen over je onderzoek. Op de site van het CBG is veel informatie hierover te vinden en staan soms handige tips. Zij hebben bovendien veel particuliere collecties in hun archief. De ligging vlak naast het Nationaal Archief is ook handig.


Het CBG gaf ook de reeks Voorouders van Verre uit. Deze handige handboeken zijn zoals de naam al zegt bedoeld voor stamboomonderzoek van mensen die voorouders hebben buiten Nederland. Voor voorouders van de Antillen is er bijvoorbeeld Roots Karibense, voor voorouders uit Suriname Sranan Famiri.De Stichting voor Surinaamse Genealogie (SSG) is een community van mensen die zich bezig houden met Surinaams stamboomonderzoek, zowel op professioneel- als amateur-niveau. De SSG geeft elk half jaar het blad Wi Rutu uit, met daarin verhalen van mensen die ook op zoek gingen naar hun roots. Op de website van de SSG kun je in de online community met mensen in contact komen, en tips en bevindingen uitwisselen.


NAAR: ZELF OP ZOEK STAP 2