NPO
NTR

Op zondag 18 september de eerste uitzending van De Slavernij. Vanaf  maandag 19 september ook op Geschiedenis 24 uitgebreid aandacht voor het meest verzwegen onderdeel van de Nederlandse geschiedenis, de slavernij.  Geschiedenis 24 heeft voor u de meest indrukwekkende en aangrijpende programma’s over de slavernij geselecteerd. Hoewel Nederland de slavernij in 1863 definitief afschafte, blijkt het onderwerp vandaag de dag nog steeds actueel.

Enkele hoogtepunten uit het programma-aanbod:

  • Wij slaven van Suriname – Anton de Kom (RVU, 1999, 53 min) . Documentaire over Anton de Kom (1898-1945), schrijver van het boek “Wij slaven van Suriname” en voorvechter van vakbonds- en mensenrechten.
  • De Indiaan baarde een neger – afl. 1 t/m 3 (NOS, 1992, 30 min per aflevering) 3-delige serie over drie zeer belangrijke Curaçaose schrijvers; Boelie van Leeuwen, Frank Martinus Arion en Tip Marugg.
  • De Onderste Steen – Slaven in tijden van crisis en oorlog (VARA, 1983, 57 min) Documentaire uit 1983 over de tewerkstelling van Nederlandse arbeiders in Duitsland voor en tijdens WO II, in het kader van de werkverschaffing.
  • Ko Bo Go – Kom laat ons gaan (NOS, 1979, 112 min) Documentaire van Jan Venema over de Saramaccaanse bosnegerbevolking van het Surinaamse dorpje Goejaba.
  • Het zal toch niet waar zijn – Zwarte slaven te koop. Afl. 1 t/m 2 (EO, 2000, 25 min per aflevering) Tweedelige reportageserie over slavenhandel in Zuid-Sudan en het werk van de organisatie Christian Solidarity International (CSI), die ter plaatse slaven vrijkoopt van slavenhandelaars.

 

Kijk voor meer informatie over slavernij op het themakanaal op www.geschiedenis24.nl/tv.html

 

Vanaf maandag 17 oktober nog veel meer programma’s over het thema slavernij op radio, televisie en themakanalen. Meer info volgt.