NPO
NTR
8 november 2011

 

Dinsdag 8 november een discussie n.a.v. tv-serie

 

In het kielzog van de serie De Slavernij organiseert De Rode Hoed in samenwerking met de NTR een debat met als thema: “Hoe schrijf je zwarte geschiedenis met overwegend witte bronnen?” In debat gaan: Leo Balai, recent gepromoveerd op de ramp met slavenschip De Leusden; Patricia Gomes, historica en schrijfster en kenner van de Surinaamse slavernijgeschiedenis; Henk den Heijer, hoogleraar zeegeschiedenis in Leiden; Gert Oostindie, hoogleraar Caraïbische geschiedenis en directeur van het Koninklijk Instituut voor Land en Volkenkunde. Plaats en tijd: Dinsdag 8 november vanaf 19.00 uur in De Rode Hoed in Amsterdam.

 

Al bij de voorbereidingen op de NTR-Serie De Slavernij kregen de makers veel commentaar. “Het zal wel weer een serie worden waarin de witte Nederlander verdoemd wordt,” (vanuit de PVV). Maar ook “De serie bagatelliseert het leed van de nazaten van koloniale tot slaaf gemaakten door ook aandacht te besteden aan Christenslaven en moderne slavernij,” (vanuit Surinaamse organisaties in Nederland). Nu de vijfdelige serie is afgesloten is het tijd de balans op te maken. Op dinsdag 8 november discussiëren specialisten en geïnteresseerden onder leiding van Prem Radhakishun in de Rode Hoed over de geschiedschrijving van de koloniale slavernij. Kan de zwarte geschiedenis wel geschreven worden, terwijl er nauwelijks geschreven zwarte bronnen zijn en de witte geschiedenis wel in talloze archieven nauwkeurig is vastgelegd?

 

Carla Boos, eindredacteur van de NTR-serie De Slavernij, houdt een inleiding. Ook wordt het eerste exemplaar van het boek De Slavernij, uitgegeven door Uitgeverij Balans, aangeboden aan CDA-kamerlid Kathleen Ferrier.

 

Organisatie: NTR i.s.m. de Rode Hoed op dinsdag 8 november, 20.00 uur, café open 19.00 uur. Kaarten: € 10,- en € 9,- (CJP/studenten/Stadspas/65+); online via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Informatie: 020 – 638 5606.

 1. Dit hebben wij in Dordrecht in het hof bij de oprichting van Nederland tegen elkaar beloofd.
  http://www.kerkrecht.nl/main.asp?pagetype=onderdeel&item=81&subitem=2193&page=

  24 augustus 2012 12:34 luckybee
 2. Het word wel vlink door gelogen zo te zien. Voor ons Gereformeerden is slavernij een zonde; Jezus zei niemand staat hoger als anderen, dus ook niet lager als anderen.
  Matthéüs 18,1-14
  De grootste in het hemelrijk
  Matthéüs 20,20-28
  De twee zonen van Zebedéüs
  Markus 10,35-45
  De zonen van Zebedéüs

  24 augustus 2012 12:30 luckybee