NPO
NTR
24 oktober 2011

Op het eiland Curaçao ontmoeten Nederlanders elkaar op feestjes en tijdens het golfen op de besloten resorts van Nederlandse projectontwikkelaars. In ‘Curaçao’ wordt langzaam duidelijk gemaakt dat zij nauwelijks notie hebben van het aandeel dat Nederland heeft gehad in de geschiedenis van de voormalige kolonie. En al helemaal niet van de verstrekkende gevolgen daarvan voor de huidige samenleving. ‘Curaçao’ legt daarmee de onaangename kanten bloot van het karakter van een handelsvolk dat vaak denkt als enige het juiste voorbeeld te geven. De zwarte en witte eilandbewoners op Curaçao spreken elkaar nauwelijks. Hun noodzakelijke omgang blijkt uiterst stroef en gespannen. En bovenal zwijgzaam. Totdat een manager van de lokale Albert Heijn-vestiging zijn zwarte personeel en het witte management op een cursus stuurt met als motto: ‘Waarom wil een Antilliaan geen leiding geven?’

Regisseurs Sander Snoep en Sarah Vos maken in hun documentaire duidelijk dat de kloof tussen de Nederlandse en Antilliaanse bevolking nog steeds erg groot is. Ze hekelen het neokoloniale superioriteitsgevoel van de Nederlanders en tegelijk het diep gewortelde minderwaardigheidscomplex van de autochtone bevolking, dat naar hun oordeel zijn oorsprong vindt in de tijd van de slavernij. Aan de hand van historische beelden en teksten wordt duidelijk gemaakt dat er in de loop van de eeuwen weinig is veranderd.

  1. Als kind van een blanke Nederlandse moeder en een Antiliaanse vader heeft deze documentaire veel indruk op me gemaakt. Graag zou ik dan ook willen weten of ik de documentaire ergens op DVD kan krijgen

    MVG

    Nadia Janssen

    5 november 2011 13:06 Nadia
  2. Mijn vader is als slaaf naar Duitsland afgevoerd. Dat heette toen eufemistisch “arbeitseinsatz”. Nederlandse burgers gingen naar gaskamers. Nu nog maakt Duitsland uit wat er in Europa gebeurt en domineert men de vakantiehuizen en meren in Nederland en bezit men veel bedrijven in de Rotterdamse haven. Nederlanders (“Europese” Nederlanders) hebben daar nog elke dag moeite mee… Net als met de plunderingen die de Fransen met Napoleon en de Spanjaarden ver daarvoor in Nederland uitvoerden. Met de vrijheidsstrijd en afscheiding van de Belgen hebben ze ook nog problemen… Kortom: men kan het verleden koesteren en er in blijven hangen en het verleden schild geven van de actuele problemen..Ik ben er wel klaar mee.

    24 oktober 2011 20:49 Philippe Maaskant