NPO
NTR

Sandew Hira (historicus en felle criticaster van de serie), Gert Oostindie (historicus en adviseur van de serie) en Aspha Bijnaar (Ninsee en lid van de adviesraad voor de serie) bij het programma Z.O.Z. in gesprek over “De Slavernij”

 1. @ Shailish

  Sorry dat ik je Hindoestaanse achtergrond er bij haalde.
  Maar wat ik zo triest vind aan Sandew Hira is dat hij gelijk er op springt. (de documentaire), Dat deed hij al voordat alle afleveringen waren uitgezonden.

  Hij klaagt dat de serie vanuit een eurocentrische kijk is gemaakt,
  en daar gaat hij al de fout in dat is een beschuldiging niet een feit.
  Overigens gedraagt zich zelf afrocentrisch met zijn malcolm x shirtje terwijl zijn voorouders uit india komen.
  Hij zegt de juiste woorden om de juiste mensen mee te krijgen, hij speelt in op emoties, en hij speelt met emoties.

  @ Laura

  Mijn grootouders zijn slaven geweest, ze hebben een strafkamp gewerkt, en ja er werd juist brood en spelen toegepast, dus inderdaad gezongen en gefeest, net genoeg om hen in toom te houden. En als mensen geïnterviewd worden in de documentaire kan je verschillende antwoorden verwachten. Of moeten zij gecensureerd worden?

  Hoe denk je anders dat de blues is ontstaan??

  Ik vond het een hele interesante serie wat voor mij miste en dat was mijn persoonlijk mening was aandacht aan moderne slavernij,

  moet ik nu net als Sandew gaan mierenneuken en gaan zeggen dat deze serie voornamelijk alleen maar vanuit het ”verleden” belicht was en er te weinig over de ”hedendaagse” slavernij was vertelt. Precies zoals hij de eurocentrisme tegenover afrocentrisme (voor- en nadelen )aan elkaar afweegt.

  Nogmaals als hij beweert het beter te kunnen, laat hem zelf een serie beginnen. Maar ga niet zeuren.

  13 februari 2012 14:29 Sylvester
 2. Laatste aflevering zojuist gezien van deze zeer interessante serie. Goed, dat er aandacht is besteed aan moderne vormen van slavernij (in de huidige tijd)en beeldend gebracht (d.m.v. mensen die in een etalage stonden met een prijskaartje om hun nek). Ik zelf moet dan onmiddellijk denken aan al die gesubsidieerde banen (Banenpool, ID-banen, Melkert-banen), zogenaamd om werkervaring op te doen, maar in feite wordt je als tweederangs beschouwd en rechteloos, tegen goedkoop loon.

  16 oktober 2011 20:42 Jeroen
 3. Hiermee bedoel ik niet dat ‘de Nederlanders van toen’ geen blaam treft, maar het maakt het wel begrijpelijker, omdat in die tijd ‘de neger’ tijd niet als gelijkwaardig werd gezien. Soldaten (bijv. in de Vietnamoorlog) werd ook geleerd dat de Vietnamese bevolking minderwaardig is. Hierdoor is het makkelijker om tot gruweldaden over te gaan. De Joden werden ook als untermenschen gezien, waardoor destijds het discrimineren van een Jood, sneller werd geaccpeteerd. Tegenwoordig zou je het enigszins kunnen vergelijken met het doden van een dier. Weinig mensen protesteren omdat dieren slecht behandeld worden. In die tijd werden de zogenoemde ‘negers’ gezien als een soort van ‘dieren’.
  Wie weet wordt er over 100 jaar gediscussieerd waarom wij legbatterijen goed keur(d)en. Waarom we als gewone burger ‘uit moderne slavernij geoogste chocolade’ kochten. Waarom we bloeddiamanten kopen, terwijl we weten dat elders ledematen worden afgehakt.

  14 oktober 2011 21:24 Shailish
 4. Het is onnodig om zijn Hindoestaanse achtergrond er bij te halen. Verder ben ik het met Sandew Hira oneens. Als hij kan aantonen dat hetgeen wat hij stelt de waarheid is, wil ik graag het bewijs zien. Ik als Hindoestaans-Nederlandse kijker vond het juist een goede inleiding om over slavernij in het algemeen te BEGINNEN. Als kijker kwam het behandelen van de Christenslaven en het ‘overnemen’ van een bepaald gebruik: slaven gebruiken (met natuurlijk improvisatie mbt. bijv. de grootschaligheid)juist als een logische ‘missing link’ waarom ‘De Nederlanders van toen’ tot zulke gruweldaden in staat waren.

  14 oktober 2011 21:14 Shailish
 5. Inmiddels is deel 4 van de serie uitgezonden. Me dunkt dat steeds duidelijker wordt dat het standpunt van Hira te verdedigen is. In gesprekken met kijkers wordt mij duidelijk dat zij die de historie niet kennen, ervan uitgaan dat de slavernij ‘wel meeviel’. Hun argumenten zijn: “Zie je wel, er werd wat gerotzooid tussen de slaven, want die ene was gestorven aan syfillus”. Een andere reactie: “Nou, het was er ook wel gezellig, want er werd gezongen en gefeest”. Dit is dus wat leken opsteken van de serie. De kijker wordt niet onderschat, zoals Ramdas beweert, maar juist overschat. Alleen zij die reeds de slavernijhistorie kennen, kunnen dit programma enigszins op waarde schatten. En dat móet je concluderen dat de plank regelmatig ernstig wordt mis geslagen. Helaas.

  12 oktober 2011 00:36 Laura
 6. Eenieder die niet zelf kan bedenken hoe de mensen leden of hoe erg de mensenrechten zijn geschonden is harteloos.

  10 oktober 2011 12:37 M.H.
 7. Sorry waarvoor? Sandew,laat die man hij is niet zo goed bij zijn verstand. Hij moet zijn haar blonderen en zijn naam veranderen in maaslander.

  9 oktober 2011 13:59 b. alamatie
 8. Sandew heeft gelijk. Het is ontstaan uit een ander systeem. Het ene systeem heeft een andere gecreerd. Het is onstaan uit de hebzuchtige behoefte van een ander mens. En Anil is partijdig , hij snoert Sandew non stop af, maar valt Geert totaal niet in de rede. Ik kan me nog herinneren dat hij ook voor bountie is uitgemaakt op tv. Vond ik toen flauw voor hem , maar ik zie nu dat het terecht was.

  9 oktober 2011 13:50 b. alamatie
 9. Er word niet gedaan met deze serie alsof alle vormen van slavernij het zelfde zijn dus met de zelfde hardheid en zelfde handelingen Sandew Hira moet ook niet doen alsof. Er mag best verteld worden dat er afrikaanse
  slavenjagers waren dat wilt men toch ook weten? Misschien moet hij zich eerst verdiepen over de massaslachtingen van Hindus Kush wat ‘Doodt de hindoe’, betekend een herinnering aan de dag wanneer (Hindoe) slaven uit het Indiase subcontinent stierf in de barre weersomstandigheden typisch is voor de Afghaanse bergen en het vervoer naar de islamitische rechtbanken van Centraal-Azië voordat hij doet alsof de serie zo slecht is, weetje wat verzamel geld Sandew Hira koop een canon HD camera en start your own serie succes! Mag je het belichten op jouw manier!

  4 oktober 2011 07:50 Sylvester