NPO
NTR

 

In aflevering 2 van De Slavernij reist Roué Verveer naar het gebied in Afrika waar zijn verre voorvader vandaan kwam. Hij wordt daar in een dorpje met veel bombarie onthaald. Sterker nog, hij wordt tot nieuwe chief gekroond! “Welcome home Roué!”

 

Bekijk een preview uit aflevering 2: Roué’s kroning tot chief.

 

 

DNA

Roué liet voor De Slavernij een DNA test doen dat hem duidelijk maakte van welk volk en uit welk land zijn verre voorvader kwam. Het gaat dan letterlijk om een voorvader, want het DNA onderzoek kan alleen de volledig mannelijk lijn, of de volledig vrouwelijke lijn achterhalen. Aangezien we wisten dat Roué’s moederlijke lijn naar Java leidt, volgden wij met hem zijn vaderlijke stamlijn naar Afrika.

 

Warm onthaal

Het resultaat van het onderzoek leidde ons naar een specifiek gebied in Ghana. In het dorp dat we bezochten kregen ze al eerder lucht van de komst van Roué. Zoiets hadden ze nog nooit meegemaakt. De terugkeer van een verloren zoon. Er werd een speciaal feest voor hem georganiseerd. “De mensen hadden ongelooflijk hun best gedaan om mij te onthalen en mij thuis te laten voelen. Ik werd er een beetje verlegen van: “All these people are your brothers and sisters” werd me verteld. Ze hadden me ook een nieuwe naam gekregen: Nana Kofi, Boakye Dankwah de tweede. Hulpchief van het dorp”.

 

tekst: Lyangelo Vasquez

 1. Beste redactie,
  als Surinamer keek ik met belangstelling uit naar de 1e aflevering van ‘de slavernij’, echter na de 2e kan ik alleen maar zeggen dat ik het geschetste beeld ietwat geflatteerd vind.
  Respect voor Roué Verveer dat hij nu eindelijk zijn roots van vaders kant heeft getraceerd, en om middels citaat van de Jamaicaanse priester Marcus Garvey, tevens icoon van de rastafari te spreken: “A people without the knowledge of their past history is like a tree without roots”.
  Ikzelf ben van creools hindostaanse afkomst, van moeders kant hebben wij nog de kontrakten die vanuit Brits indië werden gesloten. Vaders’kant heb ik via DNA test via Cambridge university /roots 4 real laten doen, en kwam daarbij uit in Westelijk Sahara (onder Maroc en boven mauretanië). Dus proud 2 be a muslim african.

  Ikzelf heb in 2009 met Djoser de ‘vodoocq slavernij reis” gemaakt door Togo, Ghana en Benin. Ik kan u verzekeren dat de Afrikaanse landen Afro-amerikaanse toeristen gewend is, en ons helemaal niet en grosse zien als ‘verloren zonen” maar puur business. Een heel dorp trekt echt niet voor je uit, of je moet euros schuiven. Dit lijkt mij het geval voor Roué Verveer geweest. Leuk al die cameras maar kom maar met euros en wij maken een feestje.
  De doorsnee afrikaan houdt zich in het geheel niet bezig met de slavernij, immers the daily struggle 4 life is more important. Uitzonderingen daargelaten, en dan zijn het voornamelijk studenten die een leuk praatje met je willen maken, de laatste generatie dus, en de grote groep rastafari.

  Over het fort Elmina worden mijns inziens bepaalde waarheden verdoezeld. De gouverneur had wel degelijk behoefte aan een ‘warm kruikje’ in bed, en dan zocht hij zeker geen volwassen dames uit, maar de jonge maagden natuurlijk.
  Op de binnenplaats van het vrouwen kijkcentrum mis ik de schandpaal met de ijzeren kogel met ketting. Als vrouwen de gouverneur niet ter willen wilden zijn, mochten die daar de dood vinden, geen water en voedsel. Felle zon op het bolletje en de klus was binnen 2 dagen geklaard.
  Ook vertelt u niet over de pakhuizen waarin de slaven werden gehuisvest, men moest daar staan, toiletten waren er niet, in de grond waren geulen gemaakt voor urine en faeces. Eens in de week spoelde water de boel schoon en werden dode slaven verwijderd.
  Wat ik ook mis zijn de kerkers voor slaven die niet wilden meewerken,eten etc. Die werden opgesloten tot de dood hun verloste. Liever dat dan slavernij was de gedachte.

  Kortom uw programma omzeit op zijn tijd de waarheid. In Suriname bijvoorbeeld was bekend dat de Nederlanders de meest barbaarse straffen kenden, ledematen afhakken, ogen uitsteken, spaanse bok, spietsen, ijzeren haken, castratie, borsten afsnijden etc etc.
  Kortom wees eerlijk en geef de zaken juist weer. Nu krijg ik de indruk dat de Nederlanders ‘slechts’deden wat feitelijk al eeuwen door ‘anderen’ geschiedde….
  Hoe dan ook zijn er interessante items in de 2 afleveringen aan de orde gekomen…
  Met een historische correctie kan de serie “de slavernij” een toppertje worden…
  veel suc6 en op naar de TelevisieRing 2011..

  30 september 2011 21:55 roberto sheotahul
 2. Heb een deel van de serie gezien en interview met de heer Verveer. De link Verveer-Ashanti herinnerde me aan De zwarte met het witte hart van Arthur Japin. Daarin lees ik dat Generaal Verveer rond 1836 als Nederlandse gouverneur in het Ashanti-gebied slaven/recruten ronselde. Is hieraan in het genealogisch onderzoek aandacht besteed?

  27 september 2011 13:12 annika
 3. Interessante serie. Ik was alleen een beetje teleurgesteld in de onkritische houding ten aanzien van de rol van DNA-onderzoek in het bepalen van afkomst. Ik had het goed gevonden als er iets meer was stilgestaan bij de mogelijkheden, en vooral ook de onmogelijkheden, van het bepalen van afkomst met behulp van ‘genetic markers’. Temeer daar er mijns inziens nogal wat potentiële gevaren schuilgaan in het onkritisch omgaan met DNA-onderzoek. Maar je kunt natuurlijk maar een beperkte hoeveelheid informatie kwijt in één aflevering, dat snap ik ook wel. Verder met interesse gekeken.

  19 september 2011 20:39 Caroline
 4. beste redactie,

  wij (annemarije uit Nl en Kamara uit Ghana) keken met plezier en verbazing naar de 1e aflevering: wat weten wij veel niet! We kijken uit naar afl. 2 over o.a. Ghana, Kamara’s land. In de preview zagen wij een warm onthaal voor Roue: dat maakt ons wederom trots op Afrika in het algemeen en Ghana in het bijzonder!

  18 september 2011 20:33 Annemarije
 5. Net de eerste aflevring gezien. Erg indrukwekkend!! Goede informatie voorziening. Complimenten hoor!!
  Hartelijk dank,

  Erwin

  18 september 2011 20:11 Erwin
 6. Beste Bartel, de serie start pas op 18 september. De tweede aflevering wordt dus op 25 september uitgezonden. Alle tijd nog. De serie verschijnt na de uitzending ook op DVD.

  Mvg,

  De redactie

  6 september 2011 23:38 Redactie
 7. zijn de 2e aflevering niet in staat te kijken. Wordt de serie ook herhaald?
  Komt er een DVD van uit?

  5 september 2011 10:17 Bartel
 8. Ik kan niet wachten op de eerste uitzending. Kijk er erg naar uit.

  27 augustus 2011 14:20 Khadija
 9. ik ben erg benieuwd naar de uitzending!

  31 juli 2011 18:58 Delano