NPO
NTR

Regisseur Marcel Goedhart, vers uit montage-set, leverde speciaal voor onze blog dit fragment uit aflevering 2.

 

“Op een binnenplaats, diep in het stoffige binnenland van Ghana, in Yendi grijpt presentatrice Daphne Bunskoek een speer beet. Ze kijkt er een beetje ongemakkelijk bij en zegt: ‘Dus hier heeft bloed aangezeten, hiermee heeft hij gedood. Raar idee.’ Zeker. Dichterbij een Afrikaanse slavenjager kunnen we niet komen. Mohammed Babatu reageert niet echt op Daphnes opmerking. Logisch als je de achter-achterkleinzoon bent van een van de wreedste slavenjagers in Ghana.

 

De nazaat van Babatu heeft de uitstraling van het type Gandhi of Martin Luther King. Hele andere koek dan de hunter, die met een troep van zo’n honderd soldaten op paarden dorpen binnenviel. Gekleed in bedoeïenenstijl. Dat de Engelsen in 1807 de slavenhandel hadden afgeschaft en in zijn gebied heersten, maakte hem niks uit. Babatu ging stug door.

 

 

De uitrusting van een bedoeïenen strijder begin 19e eeuw – 1826, E. F. Finden (bron: NYPL Digital Gallery)

 

 

Tijdens zijn overvallen liet hij de dorpelingen volgens zijn kleinzoon wel kiezen. Als ze moslim zouden worden, zou hij doorrijden. Zo niet, dan ging de beuk erin. De slaven gingen vanuit Yendi naar de slavenmarkt in Salaga, waar ze werden verkocht. ‘Babatu was een grote meneer, heel erg gerespecteerd, hij was knap en groot’ vertelt Babatu junior.

 

Voor zijn huis ligt de slavenjager begraven. Met een aftands bord ervoor. Welkom bij het graf van Babatu. Bedoeld om toeristen te lokken. Dat pakt niet altijd goed uit. Soms moet junior een groepje Afro-Amerikanen toespreken, die van plan zijn het graf aan diggelen te slaan. Hij snapt de woede wel, maar liever liefde nu. Geen geweld.

 

tekst: Marcel Goedhart, Regisseur

  1. Ik vraag me af waarom er zo word ingegaan op de rol die Afrikanen tijdens de slavernij hebben gespeeld. Tuurlijk mag dit ook verteld worden; maar steek liever de hand in eigen boezem en vertel hoe de slavernij tot stand is gekomen, hoe het er aan toe ging, wat de rol van Nederland daarbij was, en hoe de Nederlanders daarvan hebben geprofiteert en zo hun land opgebouwdt hebben. Dit ruikt naar een poging om jullie eigen handelen in deze een beetje weg te moffelen (bagatelliseren) door de schijnwerpers maar op anderen te richten.

    Helaas, maar voor mij is dit programma nog geen succes.

    19 september 2011 10:26 Arichelle