NPO
NTR

Eerder dit jaar begon de NTR aan de productie van een nieuwe documentaire serie over het Nederlandse slavernijverleden. Het wordt een vijfdelige serie, met afleveringen van ieder vijftig minuten, gepresenteerd door het duo van cabaretier Roué Verveer en presentatrice Daphne Bunskoek.


Roué gaat op zoek naar het verleden zijn voorouders: uit welk deel van Afrika kwamen die, hoe kwamen die in Suriname terecht en op welke plantage hebben zij gewerkt? Daphne gaat het grote historische verhaal na, van de miljoenen mensen die in de loop der tijd werden gekocht en verhandeld. Ze spreekt nazaten en deskundigen en bezoekt plekken waar de sporen van ons Nederlands slavernijverleden nog volop te vinden zijn.


Roué Verveer vist met John Damascus op Curaçao. Foto: Naomi de Groot


Afgelopen zomer hebben de eerste opnames al plaats gevonden in Suriname, Curaçao, de VS, Nederland en Afrika. In de komende maanden gaat de research door en vinden er nog meer opnames plaats. Op deze weblog kunt u de voortgang daarvan op de voet volgen en alvast kennis nemen van een aantal van de bijzondere verhalen die we tijdens de research tegenkomen.